Hvilket internetabonnement er det rigtige for dig?

Internettet er en af de måske vigtigste redskaber i den moderne verden, og det er ikke uden grund. Næsten alt i hverdagen bruger det, uanset hvad det er, man laver. Denne afhængighed betyder dog også, at det er rigtig vigtigt, at du vælger det internetabonnement, som passer lige præcis til dig. For at gøre det muligt, er det vigtigt, at du ved, hvad det er, du i det hele taget vælger.

Derfor er alle de vigtigste informationer samlet herunder.

Hvad skal du vide om internetabonnementer?

Når du skal vælge et internetabonnement, er der mange forskellige ting, som du skal overveje. Det vigtigste må dog være, hvilken internetforbindelse du har brug for. En internetforbindelse er måden, hvorpå du kommer på internettet. Der kan være forskellige årsager til at vælge en bestemt forbindelse, men de vigtigste må uden tvivl være disse:

  • Hvor du bor
  • Hvor mange penge du har
  • Hvor hurtigt internettet skal være

Den sidste af disse, hvor hurtigt internettet skal være, bliver målt i to ting: downloadhastighed og uploadhastighed. Downloadhastigheden bestemmer ganske enkelt, hvor hurtigt internettet kan vise dig ting. Hver gang du skal se en video, læse en nyhed eller se et billede på internettet, bestemmer din downloadhastighed, hvor hurtigt det kommer frem på din computer. Jo højere en downloadhastighed du har, jo bedre er det. Skal du downloade nogle store filer ned på computeren, så er det helt afgørende, at du har en hurtigt downloadhastighed, for ellers kan du snildt komme til at vente længe.

Det modsatte af dette er selvfølgelig uploadhastigheden. Denne afgør, hvor hurtigt du selv kan ændre noget på internettet. Det kan være, at du har lyst til at lægge et billede op på eksempelvis Facebook, eller du vil måske skrive en kommentar til en ven. Jo hurtigere en uploadhastighed du har, jo hurtigere går dine ændringer igennem.

Den vigtigste af de to kategorier er uden tvivl downloadhastigheden, og derfor vil du uden tvivl også opleve, at du vil få tilbudt meget bedre downloadhastighed end uploadhastighed. En høj uploadhastighed betyder oftest kun noget, hvis du eksempelvis selv ofte lægger videoer ud på internettet.

For at du kan få en nem forståelse af, hvor meget du kan forvente af forskellige downloadhastigheder, får du her et hurtigt overblik:

  • 2-9 megabits: Hvis du er alene, får du ingen store problemer med at se videoer, læse tekster eller lignende
  • 10-30 megabits: Du kan gøre næsten alt på internettet, også selvom du har en del enheder på internetforbindelsen
  • 30+ megabits: Du kommer højst sandsynligt aldrig til at opleve problemer, også selvom du har mange enheder forbundet til internettet på samme tid

Hvilke typer internetforbindelser findes der i Danmark?

Som sagt tidligere er det vigtigt at overveje, hvilken slags internetforbindelse, du har brug for. Der findes rigtig mange forskellige, men i Danmark opererer man typisk med 4 kategorier: mobilt netværk, kabel, kobbernettet og fiberbredbånd. Der er store forskelle mellem dem, og derfor vil de alle blive forklaret herunder.

Hvad du skal vide om mobilt netværk

Den første af måderne at tilgå internettet på er via det mobile netværk. Det er det netværk, som mobiltelefoner bruger, når de ikke kan finde en wi-fi-forbindelse. Mange har hørt det omtalt som 2g, 3g, 4g eller 5g. Denne internetforbindelse fungerer ved, at telefonen eller computeren får tilsendt en forbindelse fra en internetmast i nærområdet. Der er fordele ved denne slags internet, men der er også mange ulemper.

Det bedste ved det mobile netværk må være, at det er svært at finde et sted, hvor der ikke er forbindelse til internettet. Det er lige meget, om du er i huset, i sommerhuset eller ude på en mark, der er næsten altid en forbindelse, og det betyder, at skal du bruge internettet andre steder end i huset, så er dette den bedste slags forbindelse.

Der er dog også store ulemper ved det mobile netværk.

For det første er det rigtigt, at der næsten altid er forbindelse til internettet, men det er ofte en dårlig forbindelse. Forbindelsen afhænger nemlig af, at der er en klar bane fra masten til dig. Stormer det udenfor, er du langt væk fra masten, er du indenfor, eller er der ganske enkelt mange personer tilknyttet til samme mast, så vil din forbindelse desværre være ret dårlig.

Den anden store ulempe ved det mobile netværk er, at det ofte er begrænset, hvor meget du kan bruge det. Hvert abonnement kommer med en grænse for, hvor meget data du kan bruge. Læser du kun en nyhed i ny og næ er det fint, men ser du mange videoer, hører meget musik eller ser film på internettet, så kan du lynhurtigt brænde igennem din mængde af data.

Hvad du skal vide om kabel?

Den anden type af internetforbindelse er via kabel. Det afhænger ikke af internetmaster, men derimod af de samme kabler, som dit tv bruger. Det gode ved denne type af internet er, at du altid er garanteret en rigtig god internethastighed, og at der ikke er nogen øvre grænse for, hvor meget du kan bruge internettet.

Du skal dog være opmærksom på, at denne type af internetforbindelse hænger uløseligt sammen med dit tv-abonnement. Det skal forstås i den forstand, at internettet bliver leveret sammen med et TV-abonnement og af samme udbyder. Derfor er kabel-tv nettet en dyr mulighed, eftersom du både får et abonnement for tv’et og for internet.

Hvad du skal vide om fibernet

Den tredje måde at få en internetforbindelse på er via fibernet. Denne type forbindelse kommer, ganske som kabel, via kabler lagt ned i jorden, men tag ikke fejl; fiberbredbåndet er uden tvivl den hurtigste type internetforbindelse. Ingen af de 3 andre forbindelser kan matche fibernettet. Det betyder også, at det næsten er lige meget, hvor mange enheder man har, der skal på nettet.

Denne kvalitet kommer dog ikke gratis. Fibernettet er en anden, og nyere, type af kabler, og det betyder, at man ofte skal have lavet noget gravearbejde, før man kan få fibernet, og det er på ingen måde billigt. På samme tid er prisen for selve fibernettet også relativt højt.

Dog kan den gennemsnitlige husstand sagtens have råd til denne type internetforbindelse. Den sande udfordring med fibernettet er, at det kun er bestemte steder, du overhoved kan få det. Eftersom der skal laves gravearbejde, er det langt fra alle byer, hvor du kan få de rigtige kabler lagt ned, og det kan være endnu sværere at få lavet fibernettet ude på landet.

Hvad du skal vide om kobbernettet

Den sidste måde at få en internetforbindelse, kobbernettet, er uden tvivl også den mest normale. Kobbernettet er, ganske som fibernettet og tv-kabel, også nedgravede kabler, men der er en afgørende forskel mellem kobbernettet og de andre. Det bruger nemlig det samme sæt kabler som en fastnettelefon, og det betyder, at alle husstande i Danmark allerede har denne type internetforbindelse installeret. Det er nemlig noget, staten har sat krav om.

At kablerne allerede er forbundne gør, at kobbernettet giver adgang til det nemmeste, og ofte billigste, internet. Er man en enkel gennemsnitlig forbruger, så er denne type forbindelse uden tvivl en god løsning. Der er dog også mange problemer med kobbernettet.

Kobbernettets internet lider typisk af tre problemer: kablerne er ofte ikke af god kvalitet, jo længere kablerne løber, jo værre bliver forbindelsen, og til sidst, men ikke mindst, er internettet via kobbernettet ganske enkelt ikke særligt godt.

Hvordan vælger du det rigtige abonnement?
Nu da du har fået et overblik over de vigtigste informationer om de forskellige internetforbindelser, kan du herunder læse en hurtig opsummering af, hvordan du bedst vælger det helt rigtige abonnement.

Det allerførste og allervigtigste du skal overveje er, hvor meget du bruger internettet. Bagefter handler det om, hvor vigtigt det er, at internettet hele tiden er hurtigt. Det er nemlig fint, at du kan læse aviser på nettet, men det er en skam, hvis du hele tiden skal vente på, at din film bliver indlæst.

Er du en forbruger, som ikke rigtig bruger internettet til noget stort, og er du ligeglad med, hvor langsomt internettet er, så kan du fint bruge det mobile netværk. Her får du også chancen for at bruge internettet lige meget hvor du er, uden det er specielt dyrt.

Bruger du internettet en del, inklusivt til ting som at se film eller videoer, men uden at have alt for mange enheder på netværksforbindelsen på samme tid, så burde kobbernettet være helt fint for dig. Du skal være klar på, at det nogle gange kan være langsomt, men forbindelsen er der altid.

Er du interesseret i et hurtigere netværk, samtidig med at du også ser en del fjernsyn, så kan internet via tv-kabel være lige noget for dig. Det er hurtigere end kobbernettet, så flere kan bruge det, men med tv’et er det også dyrere.

Er du kun interesseret i internettet, men har lyst til rigtig hurtigt net, uanset hvor mange der er på ad gangen, så er fibernettet lige til dig. Du skal bare være klar på, at det ikke er helt billigt.